Esbjerg Erhvervsudvikling bliver til Business Esbjerg

Læs mere

Esbjerg Erhvervsudvikling hedder nu Business Esbjerg. Vi er klar med en ny hjemmeside i foråret. Læs mere om Business Esbjerg her.

Jantekur årets unge erhvervsleder

Det var et travlt trekløver, som udgjorde podiet af nominerede til prisen som Årets Unge Erhvervsleder i Esbjerg og Fanø kommuner.

Med en samlet alder på knap 100 år har de tre nominerede til Årets Unge Erhvervsleder i Esbjerg og Fanø Kommuner – Thomas V. West (TS Tech), Mark Mikkelsen (Guldægget) og Lars Küster (Lindpro) – haft fuld fart på for at nå nogle ganske bemærkelsesværdige resultater.

Den 36-årige Thomas V. West blev ansat i TS Tech i foråret 2017 som ansvarlig for vind og højspænding. Kort efter bliver den adm. direktør ramt af stress, og Thomas V. West tager over som ny leder for en virksomhed med 40 medarbejdere. Han tager styring, skaber struktur, sætter rammer og får struktur på en virksomhed, der savnede netop det. Og han gør det vel at mærke uden at miste fokus fra at drive og udvikle forretningen. Fokus har været at skabe ro og tro på, at vi nok skal lykkes, også selv om det betyder, at chefen selv skal ud og trække kabler på et skib hele natten, fordi der er brug for hjælp.

”Jeg leder helst ved at løbe forrest og vise vejen, men – det kan jeg ikke, når jeg ikke er uddannet elektriker. Så må jeg hjælpe, hvor jeg kan. Er det med at slæbe kabler, så er det det, jeg gør”, siger chefen.

Den 27-årige Mark Mikkelsen skulle have læst virksomhedskommunikation i Århus. I stedet praktiserer han det i dagligdagen i Esbjerg, hvor han åbnede Cafe Guldægget i 2014 i Kongensgade, endnu et guldæg i 2016 på Torvet – og faktisk måtte gå midt i åbningen af sit tredje guldæg i Hjerting for at være med på scenen.

Det begyndte ved et tilfælde – og den stil har Mark Mikkelsen holdt fast i lige siden:
”Min far så muligheden for en cafe, og begyndte at udvikle ideen. Da jeg blandede mig i det meste sagde han, at jeg kunne køre det. Siden blev det til en mere og i dag har vi åbnet den tredje. Jeg har prøvet at formulere, hvad vi kan: Jeg ved det ikke helt, men det bedste bud er, at vi har ramt noget dansk, som måske var ved at forsvinde. At man kan hygge sig afslappet og uforpligtende – den oplevelse vil jeg gerne være med til at give”, siger Mark Mikkelsen.

Det er de færreste 30-årige, der har ansvaret for 150 medarbejdere. Og det er de færreste 30-årige, som har 14 års erfaring fra samme firma. Lars Küster er sådan en 30-årig. Han kom i lære i Lindpro som elektriker som 16-årig, og siden har han ikke spildt tiden ret meget. Som udlært byggede han på med aftenskole i ledelse på Erhvervsakademiet, og undervejs blev opgaverne flere og flere. I dag er lærlingen chef for 150 kolleger og ansvarlig for 7 afdelinger.

”Jeg gør en del ud af at fortælle de unge mennesker ude på skolerne, at de kan blive til hvad som helst ved at vælge håndværkervejen. Det er ti år siden, jeg selv havde fat i en skruetrækker, men det er et fantastisk sted at begynde. Jeg elsker at opleve en lærling stå og træde sig selv over fødderne den første dag for så fire år senere at skyde brystet frem som faglært. Det er fantastisk, og kan jeg være med til at motivere nogen til det, så er jeg rigtig godt tilfreds”, siger Lars Küster.

Årets Unge Erhvervsleder 2017 gik til:
Lars Küster

Tidligere vindere:
2016 Morten Møller, TDC Erhverv
2015 Mette Fur Lisby, Semco Maritime
2014 Martin Gade Gregersen, N&K Spedition
2013 Tonny Bruun, Nice Hair
2012 Torben Blåholm, Blåholm A/S

---

Jantekur årets iværksætter
Thomas Mose og Mikael Højbjerg, stifterne bag Ordblindetræning, vandt Årets Iværksætter 2017


Hvad betyder det, at I får prisen?
Mikael Højbjerg: Det er for det første et kæmpe skulderklap og en stor ære. Dernæst er det vigtigt i forhold til dem, vi gerne vil hjælpe. Ordblinde er ofte en udsat målgruppe, som også har socioemotionelle problemer som følge af, at de har svært ved at læse og skrive. Prisen giver os en opmærksomhed, så vi kan få hjælpen ud til flere.

Thomas Mose: At være ordblind er et handicap, som 5-7 procent af befolkningen er ramt af. Men det er et handicap, der kan flyttes. Jeg har ordblindetestet en, der var advokat. Det er noget, der rammer alle, og det er noget, vi sammen kan gøre noget ved. Vores ambition er at sikre, at alle får tilbuddet. Ikke bare her i Esbjerg, men i hele landet.

Er der noget særligt Esbjerg over det, I kan?
Mikael Højbjerg: Der er nok en del, ja. Hvis man vil starte noget op, så er der opbakning her. Den har vi i hvert fald fået, både i begyndelsen, men også sidenhen, da vi gik fra at være en almindelig virksomhed til at være en socioøkonomisk virksomhed. Vi har fået fremragende opbakning fra lokale fonde og støtter.

Thomas Mose: Der er nok også en genkendelighed ved nogle af dem, der er blevet store i Esbjergs erhvervsliv i dag, men som måske også selv stod som børn og havde svært ved at stave. Jeg tror, de kan se, at det er en hjælp til børn som dem, vi prøver at bidrage med. Det gør, at de gerne vil støtte det, vi står for.

 

Jantekur karsten rieder”Vi hylder flid, talent og ihærdighed i aften. Og vi skal huske at rose os selv. Vi lykkes med meget. Vi har for eksempel skabt 2.000 nye private arbejdspladser i Esbjerg de seneste fem år. Det er langt over landsgennemsnittet”!
Karsten Rieder fortæller de 120 deltagere, at det går ganske godt i det lokale erhvervsliv

 

Jantekur Anders Lund Madsen
”Velkommen til et paradigmeskift i dansk erhvervsliv. Velkommen til en aften, man vil forske i og synge sange om! En aften, hvor vi en gang for alle redefinerer dansk tro på sig selv”!
Anders Lund Madsen lagde hårdt fra land som aftenens janteknuser - Jantekur 2017