Esbjerg Erhvervsudvikling bliver til Business Esbjerg

Læs mere

Esbjerg Erhvervsudvikling hedder nu Business Esbjerg. Vi er klar med en ny hjemmeside i foråret. Læs mere om Business Esbjerg her.

brexit

Vi nærmer os med hastige skridt d. 29. marts 2019, hvor Storbritanniens skæbne i EU bliver afgjort. Bliver Brexit en realitet eller udsættes det? Ingen kender for alvor konsekvenserne, hvis Storbritannien træder ud af EU samarbejdet uden en aftale.

Hvad er status? 

I henhold til EU’s regler skal Storbritannien forlade Den Europæiske Union senest 29. marts 2019.

EU og den britiske regering har de seneste 2 år forhandlet om en udtrædelsesaftale, der i praksis ville udskyde Storbritanniens udtræden af EU til den 31. december 2020.

Ved en afstemning i det britiske parlament den 15. januar 2019 blev udtrædelsesaftalen med EU nedstemt med et stort flertal. Hvad der herefter skal ske, er der stor usikkerhed om.

Der er således reel risiko for, at Storbritannien allerede den 29. marts 2019 forlader EU uden en udtrædelsesaftale, og uden en række overgangsordninger - et såkaldt "Hard Brexit (no deal). Et hard Brexit vil få store konsekvenser, særligt for Storbritannien, men også for danske virksomheder, der direkte eller indirekte handler med det britiske marked.

Danske virksomheder risikerer altså at skulle følge andre regler for handel med Storbritannien allerede fra 30. marts 2019.

Har din virksomhed samhandel med Storbritannien?

Det vigtigt at forstå konsekvenserne. 

Ved et hard Brexit vil Storbritannien pludselig være et såkaldt ”tredjeland” i forhold til Danmark og resten af EU. Det betyder, at europæiske regler og standarder formentligt ikke gælder i Storbritannien, og omvendt vil britiske regler, standarder, certifikater og tilladelser ikke automatisk være gyldige i EU.

Du bør derfor overveje:

• Hvor stor en andel udgør kunder og leverandører i Storbritannien i jeres virksomhed?

• Har din virksomhed konkurrenter i Storbritannien eller i EU?

• Gælder der særlige kapacitetsbegrænsninger i Storbritannien for din virksomheds produkter, som du kan drage fordel af, eller som vil være en ulempe i tilfælde af Brexit?

• Hvordan er I stillet, hvis Storbritannien indfører ”Køb Engelsk”-klausuler eller kampagner?

• Risikerer din virksomhed at blive påvirket, hvis Storbritannien yder statsstøtte til britiske virksomheder?

• Leverer eller modtager du digitale tjenesteydelser, services eller data til eller fra Storbritannien? Og hvilke konsekvenser får det for virksomheden, hvis der kommer begrænsninger?

Det er vigtigt at man som virksomhed sætter sig grundig ind i tingene, for det eneste som er 100% sikkert, er at tingene vil bliver anderledes.

Få hele overblikket over Brexit på www.brexitguiden.dk

Tak til Kirk Larsen & Ascanius for brug af tekst materiale.

Den 7. marts kan du desuden kommer med til et informativt foredrag- og debatarrangement om BREXIT med den kendte London-korrespondent, Lone Theils og Lars Holm Nielsen, Chefkonsulent i Dansk Industri. Se mere her: https://www.eeu.dk/arrangement/975-brexit-hvilken-konsekvens-far-det-for-danmark/

Vil du vide mere om BREXIT, kan du kontakte erhvervskonsulent Gitte Sydbøge, gsy@businessesbjerg.com, +45 3697 3513.