Susanne og Tom

Den nye direktør for Esbjerg Erhvervsudvikling mener, Esbjerg kan tåle mere synlighed.

”Esbjerg er vant til at skabe succes på trods, til at gribe mulighederne og skifte fokus. Esbjerg har disruptet sig selv gang på gang”.

Susanne Nordenbæk er ikke i tvivl om, at hun kommer til et fantastisk spændende erhvervsområde, når hun afløser Tom L. Nielsen som leder af Esbjerg Erhvervsudvikling:

”Esbjerg har en stærk tradition for at præstere noget, men ikke den samme tradition for at fortælle om det! Det potentiale glæder jeg mig til at arbejde med. Vi kan meget, vi sagtens kan fortælle mere om”, siger hun.

Den nye erhvervsdirektør glæder sig blandt andet til at udvikle Esbjergs erhvervspotentiale på energiområdet, sundhed og turisme, og på at arbejde med uddannelse, iværksætteri og mangel på arbejdskraft:

”Der er masser af muligheder i Esbjerg Kommune, som jeg glæder mig til at komme i gang med”, siger hun.

FAKTA

Susanne Nordenbæk

47 år

Har bl.a. arbejdet i 11 år med at markedsføre Danmark som destination i London og New York og arbejdet 5 år i Dansk Erhverv med at fremme erhvervslivets rammevilkår.

 

Tom takker af

Tom L. Nielsen 6


Efter 25 år i spidsen for Esbjerg Erhvervsudvikling går direktør Tom L. Nielsen nu på pension.

I marts 2003 indbød Esbjerg Erhvervsudvikling sine medlemmer til et møde. Formålet var utvetydigt: ’Hvordan bliver Esbjerg centrum for offshore vindenergi i Danmark og Nordeuropa’?

15 år senere kigger erhvervsdirektør Tom L. Nielsen på invitationen med et skævt smil:

”Det er en invitation, der siger ret meget om Esbjerg. Den udtrykker en ambition, den taler et klart sprog – og den førte til handling, som skabte et nyt erhvervseventyr. Klassisk Esbjerg”, siger han.


Fiasko i begyndelsen

Det begyndte ellers anderledes i mol, da Tom L. Nielsen tiltrådte jobbet i starten af 1990’erne.

Udfordringerne og de dårlige nyheder søgte mod havnebyen i vest, og den nyudnævnte direktør i Esbjerg Erhvervsudvikling behøvede ikke selv finde på presserende opgaver.

Fiskeriet, byens hovederhverv, var i en fundamental, omvæltende og altødelæggende krise.

”Jeg begyndte med en fiasko”, siger Tom L. Nielsen:

”Vi brugte kolossalt mange kræfter på at holde fiskeriet flydende. Uden held”, husker Tom L. Nielsen.  


Find en anden vej

Fiskeriet forlod byen, kutterne blev hugget op, og symbolsk stod Tom L. Nielsen og kiggede på, da Auktionshuset for sidste gang lod hammeren falde i det, der engang var nordens største fiskerihavn.

Esbjerg skulle finde sig en ny identitet.

”Det var en hård tid, men også en periode, hvor Esbjergs meget store kvaliteter blev tydelige for mig”, siger Tom L. Nielsen:

”Allerede mens fiskeriet var ramt, så man nye muligheder. Der var en vilje til at gøre noget ved det. Esbjerg er vant til at skulle slås og kæmpe for noget. Det så man tydeligt i de år, hvor udfordringerne var store og mange. Det var hårdt – men det knækkede ikke byen, og man søgte hele tiden løsninger”, siger Tom L. Nielsen.

 
Her-og-nu forståelse

Det blev igen vandet, der formede erhvervslivet i Esbjerg. Olie- gasproduktionen bød på nye muligheder, og karakteristisk for Esbjerg var mange klar til at gribe dem. Virksomheder, som før havde serviceret fiskeriet, begyndte at arbejde med olie/gas:

”Olie/gas fik godt fat i Esbjerg, fordi byen havde de centrale forudsætninger for at blive en olieby”, siger Tom L. Nielsen:

”Som fiskerby havde Esbjerg store kompetencer i at arbejde på vandet. Samtidig er der et ikke ubetydeligt pioner-gen på egnen; man kan godt lide at skabe noget nyt”, siger han.

Men endnu vigtigere var det nok, at Esbjerg har en grundlæggende forståelse for det her-og-nu-behov, som er meget karakteristisk for offshore. Man er vant til at løse problemet, når det opstår:

”En fiskeskipper kan jo ikke bruge det til noget, at du kan reparere motoren i morgen, hvis han skal ud og fiske i dag. Den tilgang gjorde Esbjerg ideel til olie/gas”, siger Tom L. Nielsen.


Næste eventyr på vej

Efter 25 år i spidsen for Esbjerg Erhvervsudvikling overlader Tom L. Nielsen nu stafetten til Susanne Nordenbæk.

Han kan se tilbage på en markant udvikling – og frem mod et nyt erhvervseventyr, når der etableres nye dataforbindelser mellem USA og Esbjerg. Esbjerg bliver knudepunktet for internet trafik i Nordeuropa, og der erhvervsmæssige potentiale kan ikke overvurderes, mener Tom L. Nielsen:

”De nye fiberforbindelser kan blive Esbjergs næste erhvervseventyr, fordi Esbjerg bliver et attraktivt sted for Internet Exchange og co-location datacentre”, siger Tom L. Nielsen.