Esbjerg Erhvervsudvikling bliver til Business Esbjerg

Læs mere

Esbjerg Erhvervsudvikling hedder nu Business Esbjerg. Vi er klar med en ny hjemmeside i foråret. Læs mere om Business Esbjerg her.

EEU Karrierevalg 18 konditor 03Hele 300 8. klasseselever og 400 forældre var den 2. oktober til Dit Karrierevalg 2018, hvor de kunne møde 54 virksomheder og en enkelt stand-up'er i skikkelse af Simon Talbot. Foto: Red Star Photo. 

Virksomheder fra fire vestjyske kommuner bød 8.-klasserne til smagsprøver på spændende karrierer.

Tal var der nok af, da Erhvervsrådene i Vejen, Varde, Fanø og Esbjerg bød samtlige 8. klasser på Dit Karrierevalg den 2. oktober:

Potentielt 2.500 elever kunne møde op; 300 gjorde og havde 400 forældre med for at møde 54 virksomheder og 1 enkelt stand-up ’er i skikkelse af Simon Talbot.

Fra storskærmen bød regionsrådsformand Steffanie Lose velkommen med meldingen om, at vi vil mangle 25.000 faglærte hænder i vores del af landet i 2025, og i salen kunne bagermester Uffe Georgsen fra Konditorbageren i Vejen konstatere, at der nok var noget om snakken:

”Der er ikke meget glamour i at være bager. Det er tidligt op, weekendarbejde og et hårdt knokkel. Du står jo ikke og nusser fem napoleonshatte sammen og kalder det en dagløn, vel? Vi er ti bagermestre i området, som søger lærlinge. Vi må slås om den ene, der er i gang med uddannelsen. Derfor er jeg her i dag”, sagde Uffe Georgsen.

Dit Karrierevalg Michael Eistrup fra Kvist Industri Foto Red Star PhotoMichael Eirup, uddannelsesansvarlig i Kvist Industri Årre, var på Dit Karrierevalg for at reklamere for virksomheden. Foto: Red Star Photo. 

”Vi har god søgning, men medarbejdergruppen bliver ældre, og vi skal være om os for at sikre, at vi har nogle gode kandidater at vælge mellem”, sagde Michael Eirup:

”Det er et oplagt sted for os at høre om, hvad de unge er interesserede i, så vi sikrer os, at vi har det, de søger. Samtidig kan vi måske hilse på nogen, som vælger gymnasievejen og kan huske os, når de er blevet uddannet akademikere eller noget helt andet. Dem kan vi nemlig også godt bruge”, sagde han.

Dit Karrierevalg Anita Sali Nielsen konditor Foto Red Star PhotoKonditor Anita Sali Nielsen fra Holsted mener det er vigtigt at bakke op om Dit Karrierevalg for at vise, at der er mange drømmejob derude, hvor det boglige ikke er det primære. Foto: Red Star Photo. 

Konditor Anita Sali Nielsen fra Holsted har de lærlinge, hun skal bruge – tak skyldig til Mette Blomsterberg og Den Store Bagedyst. Alligevel er hun med:

”Det er vigtigt at bakke op om Dit Karrierevalg for at vise, at der er mange drømmejob derude, hvor det boglige ikke er det primære.

Dit Karrierevalg Carsten Grumsen Arkil Foto Red Star PhotoProjektchef Carsten Grumsen fra Arkil er fast deltager på Dit Karrierevalg. Foto: Red Star Photo. 

”Det er et godt sted at være med. Sidste år gav det os en praktikant, som siden blev ansat; det håber jeg at gentage i år”, sagde han.

”Vi er udfordret af, at UU-vejlederne på skolerne ikke selv har prøvet andet end gymnasievejen. De aner ikke, at vi også findes. Derfor er det godt, at der kommer en dag som Dit Karrierevalg, hvor vi kan få hilst på, for ellers møder vi ikke de unge”, sagde han.

Dit Karrierevalg Peter Dahlgaard Holtec Foto Red Star PhotoFor Peter A Dahlgaard, salgschef i Holtec, er Dit Karrierevalg et must. Foto Red Star Photo. 

”Det er en integreret del af vores virksomhed, at vi tager lærlinge. Nogle af dem kan vi møde her. Samtidig kan vi møde de unges mødre, som vi jo ved er meget afgørende for det valg, de unge træffer. Så mens vores lærling fortæller de unge om hverdagen, så kan jeg forklare mor og far om, hvordan man kan gøre mange spændende karrierer ved at begynde med at lære et håndværk og et fag fra bunden”, sagde Peter A Dahlgaard.


Indsatsen skal helst virke. Ifølge Peter Hegelund skal Dit Karrierevalg bidrage til at løfte sløret for, at man godt kan have et godt, udfordrende og spændende arbejdsliv med afsæt i et fag.

”Dit Karrierevalg handler også om at vise, at der er mange muligheder for at læse videre fra erhvervsuddannelse. Der er mange muligheder og mange spændende jobs”, siger han:

”De virksomheder, der deltager på Dit Karrierevalg, er virksomheder, der tager behovet for fremtidens arbejdskraft alvorligt. De ved, at de får fat i de rigtige hoveder ved at være synlige”, siger Peter Hegelund.

”Andelen af unge, der vælger en erhvervsuddannelse i Esbjerg kommune er stigende og er nu på 22%. Vi vil gerne sikre, at alle ved, hvilke muligheder en erhvervsuddannelse repræsenterer, så tallet kan komme endnu højere op. Vi ved, at jobmulighederne er der.” Peter Hegelund, erhvervskonsulent ved Esbjerg Erhvervsudvikling